sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Nomadic Journeys jurtta

SINGITIN LAAKSO JA ARBURDIN HIEKKADYYNIT, MONGOLIA

Jurttamme on kaunis. Sen sisäseiniä peittää paksu, vaalea huopa. Seinät ja katto on taidokkaasti tehty. Jurtan lattialla on hiekkainen muovimatto. Ruokapöytänämme toimii muovinen pöytäliina. Retkipatjamme lepäävät kahden kokolattiamattotyyppisen maton päällä jurtan takareunassa. Tomin ja Sarahin toisella puolella, meidän toisella. Patjojen päälle olemme laittaneet pari villapeittoa ja makuupussit, joiden sisällä ovat lakanamakuupussimme. Tyynyinä toimivat toiset villapeitot, jotka voimme helposti ottaa käyttöön, jos tulee liian kylmä. Peitot ja makuupussit ovat erittäin hyväkuntoisia ja puhtaita. Tavaramme ovat seinien vierillä; ratsastustarvikkeet ovensuussa (chapsit ja satulalaukut), samoin makuupusseille, vilteille ja retkipatjoille tarkoitetut laukut. Tavaroita voi laittaa myös kahdelle kepille, jotka on viritetty kiinni seinäkehikkoon, tai kattokehikon ja huovan väliin niin kuin paikalliset tekevät. He pitävät kehikon välissä hammasharjojaan, kaukosäätimiään, kyniään...

Jurtan neljä seinää ovat puukehikkoja, joissa puut on kiinnitetty toisiinsa nahkaruuveilla. Nämä joustavat siten, että jurtan on mahdollista elää sääolosuhteiden mukaan ilman että kehikko hajoaa. Kehikot kiinnitetään toisiinsa hevosenjouhista tai kamelinkarvasta punotuilla köysillä. Kattoa kannattelevat lukuisat kattokepit, jotka tuetaan keskellä olevaan pyöreään kattokehikkoon ja seinäkehikkoon. Ne kiinnitetään lyhyillä hevosenjouhipunoksilla. Keskellä on kaksi tolppaa pitämässä painavaa kattokehikkoa ylhäällä. Koko komeus vedetään tiukaksi paketiksi nauhoilla, joilla ovikin kiinnitetään. Ovi pitää aina olla etelän suuntaan, koska tällöin jurttaan tulee pisimpään päivänvaloa. Tuuli tulee pohjoisesta ja kuolleet menevät koilliseen. Kotoa lähtiessä tulisi aina mennä ensin etelään päin ennen kuin jatkaa johonkin muuhun ilmansuuntaan.

Kehikon päälle laitetaan paksu lampaanvillahuopa, jollaisia mongolialaiset tekevät lampaiden keritsemisaikaan toukokuussa. Seinien ympäri kierretään tähän tarkoitukseen sopivat huovat. Huopa on noin sentin paksuista. Huovat kiinnitetään köysillä tukevasti katto- ja seinäkehikoihin. Päälle heitetään vielä tuulta pitävä valkoinen kangas, joka köytetään kiinni. Viimeiseksi viritetään kattokehikon päälle huopa siten, että katosta osa jää avoimeksi. Avoimeen kohtaan laitetaan kamiinan piippu, joka ei saa koskettaa huopaa, jottei huopa syty palamaan. Jurtta palaa muutamassa minuutissa, jos tuli pääsee irti. Kamiina on keskellä jurttaa metallikehikon päällä.

Jurtan ovi on usein koristeellinen ja kirkkaanvärinen, vaikka muuten väritys on vaalea. Sisällä olevat puuosat voivat olla esimerkiksi oransseja tai niihin on voitu maalata ornamentteja. Jurtan rakenne on suunniteltu sellaiseksi, että sitä on helppo liikutella paikasta toiseen. Sen pystytys kestää puolisen tuntia ja purkaminen käy hivenen nopeammin.

Ei kommentteja: