torstai 6. maaliskuuta 2008

Erikoisherkku dulce de leche

ARGENTIINA

Argentiinalaiset ovat melkoisia herkkusuita. Joka kadunkulmassa on kahvila tai teehuone, jossa on tarjolla toinen toistaan mahtavampia kakkuja ja torttuja. Meille työssästressaantuneille, joilla ei kotimaassa ole koskaan aikaa vain istua ja ihmetellä, on luksusta istua kiireettömästi juomassa hyvin haudutettua teetä. Täydellisen hetken kruunaa herkullinen suklaakakku, johon antaa pikantin makunsa argentiinalaisten erikoisherkku dulce de leche -karamellitahna.

Ushuaiassa Tante Sara -kahvila/teehuone vie kävijänsä unohtumattomalle makumatkalle vihreän teen ihmeisiin Marrakechiin tai Rooiboksen siivin Afrikkaan. Tante Sarasta saa myös herkullista ruokaa ja taivaallista suklaakakkua. Martialin jäätikölle vievän tuolihissin ala-asemalla sijaitseva idyllinen Casa de Te tarjoaa upeat maisemat ja mahtavaa Jasmin-teetä, joka tuodaan pöytään omassa kannussaan. Rankan vuoristovaelluksen jälkeen on mukava istuskella lämpimässä, siemailla teetä ja katsella maisemia.

El Chaltenissa tapasimme suomalaisen Virvan, joka tutustutti meidät argentiinalaisen, käsintehdyn jäätelön maailmaan. Virva tarjosi meille dulce de leche -jäätelöt vaelluspäivän päätteeksi. Mikä makuelämys. Sen jälkeen olemmekin olleet ihan koukussa tähän herkkuun. Mutta niin näyttävät olevan kaikki muutkin. Esimerkiksi El Bolsonin Jauja-jäätelökioski on aurinkoisena päivänä taatusti kaupungin suosituimpia kohteita. Ehdoton suosikkimme on Jaujan dulce de leche granizado eli karamellitahnajäätelö suklaahipuilla. Myös erilaisia marjasorbetteja kannattaa kokeilla.

Argentiinalaisissa pikkukaupungeissa valmistetaan paljon käsintehtyä suklaata, jota myydään kauniissa suklaapuodeissa. Pari kertaa olemme sortuneet herkullisen näköisiin suklaisiin, mutta useimmiten olemme pettyneet niiden makuun. Maku on ollut jotenkin jauhoisen oloinen ja vain heikosti suklainen. Itse vertaisimme sitä joskus 1970-80 -luvuilla Venäjältä tai Virosta tuotuun suklaaseen.

Barilochen Mamuschka-suklaapuoti muutti mielipiteemme. Samantyylisiä konvehteja, joita Suomessa myydään noin eurolla kappale, saa Barilochesta pesolla kappale. Paikallisena erikoisuutena ovat dulce de lecheä sisältävät konvehdit. Aivan taivaallisia ovat esimerkiksi valkosuklaapallot, joiden sisällä on sulaa dulce de lecheä tai tummalla suklaalla päällystetty dulce de leche-saksanpähkinäsisus.

Barilochesta saa myös fantastisia alfajoreja. Tällä argentiilaisherkulla ei taida suomenkielistä nimeä ollakaan... Alfajoreja on monenlaisia, mutta aina niihin liittyy dulce de leche. Perusperiaate on, että kahden keksin tai kakkukerroksen väliin laitetaan dulce de lecheä ja koko komeus kuorrutetaan suklaalla tai muulla makealla kuorrutteella. Yleensä alfajoret myydään yksittäispakattuina ja ne ovat noin nyrkinkokoisia, mutta niitä saa myös erikokoisina ja keksipakettityyppisesti pakattuina.

Ei kommentteja: