perjantai 7. maaliskuuta 2008

Argentiina ja ruoka

ARGENTIINA

Argentiinalaiset rakastavat lihaa ja erityisesti kunnon täyslihapihvejä. Ravintoloiden listoilta löytyy muun muassa lammasta, nautaa, peuraa ja jänistä. Lomo on pehmeää, sisäfiletyylistä lihaa, jonka laatuun voi Merjan kokemuksen mukaan luottaa. Erikoista on, että argentiinalaiset syövät lihansa usein sellaisenaan, ilman kummempia lisukkeita. Joskus lisätään vähän kastiketta tai perunoita, mutta oleellisinta lautasella on itse pihvi. Salaatit ja vihannekset pitää yleensä tilata erikseen.

Pasta- ja pizzapaikkoja on joka paikassa kyllästymiseen asti. Tämä juontaa juurensa argentiinalaisten espanjalais- ja italialaisjuurista. Ruoan laatu vaihtelee, mutta pasta ja haudutetut vihannekset ovat useimmiten olleet meille pettymys. Ne tarjotaan ylikypsinä ja vetisinä. Leivät taas paistetaan usein kivikoviksi ravintoloissa ja hotellien aamiaisilla. Yhdessä muiden matkailijoiden kanssa olemme kummastelleet argentiinalaisten säästeliästä tapaa käyttää mausteita. Ruoka on lähes poikkeuksetta mautonta.

El Calafatesta löysimme hyvän pizzapaikan. Rapeapohjainen ja runsastäytteinen kasvispizza oli juuri sitä mitä tarvitsimme pitkän retkipäivän päätteeksi. Ravintolan nimeä emme muista, mutta se sijaitsee Avenue de Libertador General San Martinin ja 1 de Mayon kulmassa. Ja se on auki koko päivän.

Barilochessa söimme Argentiinan parhaat sandwichit. Prema take away -paikkaan eksyimme opiskelukaverimme Jimin opastamana espanjantuntien lounastauolla. Sandwichit valmistetaan herkullisista, tuoreista aineksista. Suosittelemme täysjyväleipää (pan de negro), johon laitetaan ainakin mozzarella-juustoa, avokadoa, salaattia, tomaattia, auringonkukansiemeniä ja ripaus majoneesia. Leipää paahdetaan aavistuksen verran siten, että juusto sulaa ennen kuin siihen lisätään muut ainekset. Preman pinaatti-mozzarella -piiras on myös kokeilemisen arvoinen. Eikä kannata unohtaa lukuisista eri hedelmistä valmistettua hedelmäsalaattia jälkiruoaksi. Osoite on Belgrano 52.

Ei kommentteja: