maanantai 7. huhtikuuta 2008

Varoittava tarina

POTOSI, BOLIVIA

Törmäsimme Potosin keskusaukiolla Barilochessa espanjankurssilla tapaamaamme australialaismieheen ystävineen. He kertoivat, että ovat matkaamassa vielä samana päivänä La Paziin, koska toisen heistä on saatava uusi passi. Häneltä oli varastettu reppu heidän lähtiessään Uyunista Potosiin.

Rinkat nostetaan Boliviassa useimmiten bussin katolle. He olivat lastaamassa rinkkojaan, kun paikalle ilmaantui häiriötekijöitä. Joku paikallinen jutusteli niitä näitä toisen australialaisen kanssa. Toinen laski reppunsa jalkojensa juureen ojentaakseen tavaroitaan bussin katolla seisovalle lastaajalle. Viisi sekuntia ja reppu oli kadonnut. Kolme paikallista nuorta miestä oli jo kadonnut nurkan taakse, joten mitään ei ollut enää tehtävissä.

Repun mukana menivät muun muassa cd:t, joille oli poltettu kaikki matkan valokuvat Etelä-Chilestä lähtien, kamera, i-Pod, rahat, luottokortit, passi, aurinkolasit ja opaskirjat. Australialaismiehet lähtivät bussilla 6-7 tunnin matkan päähän Uyunista Potosiin, jossa he soittivat luottokorttiyhtiöihin ja raportoivat varkaudesta poliisille. Luottokorttiyhtiöstä he saivat tiedon, että varkaat olivat tyhjentäneet australialaismiehen pankkitilin. Repussa oli nimittäin ollut muistikirjassa kaikki tunnusluvut.

Boliviassa meitä varoitellaan joka puolella varkaista. Olemme jo oppineet pitämään rahavyöt repun sijasta vyötäisillä. Reppua vahdimme myös huomattavasti aikaisempaa tarkemmin.

Olemme kuulleet myös, että erityisesti yöbusseissa katoaa tavaraa lastiruumasta. Ruumassa matkaa yksi paikallinen, joka matkan aikana käy ainakin kaikki avonaiset rinkat läpi. Matkailijat eivät huomaa useimmiten mitään ennen kuin ovat jo hotellihuoneessaan ja ihmettelevät, mihin osa tavaroista on rinkasta kadonnut.

Opaskirjamme mukaan Boliviassa on isoissa kaupungeissa myös valepoliiseja ja valeturisteja. Näihin emme onneksi ole vielä itse törmänneet. Poliisit kysyvät passeja, joita ei siis ole syytä näyttää kenelle tahansa ja valeturistit lyöttäytyvät seuraan esittäen eksynyttä. Kun valeturisti saavuttaa luottamuksen, hän nappaa oikean turistin tavarat ja häipyy.

Ei kommentteja: