sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Marsseja, paraateja ja mielenosoituksia

SUCRE, BOLIVIA

Bolivia tuntuu olevan paraatien ja marssien luvattu maa. Lisäksi bolivialaisilla on tapana järjestää satunnaisia tiesulkuja mielenosoitukseksi mitä erilaisimmista asioista. Paraateihin kuuluu hassuja asuja, musiikkia sekä soitettuna että nauhalta, iskulauseita, koristeltuja ajoneuvoja, paukkuputkia yms. Lapset opetetaan marssimaan mukana jo pienestä pitäen.

Potosissa pidettiin 7.4. opiskelijaparaati. Kävellessämme keskusaukiolle päin takaamme kuului marssimusiikkia. Pian nurkan takaa marssi vihreisiin univormuihin ja valkoisiin hattuihin pukeutuneita miehiä ja soittokunta. Paraati oli pitkä ja monivivahteinen. Yritimme kysyä paikallisilta, mistä on kysymys mutta ainoa mitä saimme selville oli, että paraati liittyy jotenkin kouluihin ja se toistuu useamman kerran vuodessa. Suurin osa marssijoista olikin koululaisia tai opiskelijoita. Näimme saman paraatin jo aamulla odottaessamme kaivosretkelle lähtöä Koala Toursissa. Ja kuulimme soittokunnat vielä käydessämme illalla nukkumaan. Aika rankka päivä ravata ympäri kaupunkia paraatissa, joka kestää useita tunteja.

Ensimmäisenä päivänä Sucressa hengailimme aamupäivän huoneessamme. Vähän väliä kuulimme ulkoa marssiääniä. Pinkaisimme parvekkeelle kummastelemaan marssijoita. Ensimmäinen marssi oli poliittinen MNR-puolueen marssi (Movimiento Nacionalista Revolucionario), jota seurasi työläisten marssi.

Toisena päivänä Sucressa ollessamme pidettiin lasten paraati paikallisen leikkikoulun vuosijuhlan kunniaksi. Lapset oli puettu erilaisiin fantasia-asuihin. He olivat todella suloisia. Vanhemmat kulkivat paraatin rinnalla tukemassa jälkikasvuaan. Ulkopuolisen silmin lapset olivat ehkä vähän liian pieniä marssimaan kaupungin keskustassa. Suurin osa heistä näytti enemmänkin hämmentyneiltä kuin iloisilta.

Sunnuntaina 12.4. Sucressa pidettiin Jeesus-paraati, jossa eri uskonnolliset tahot ylistivät Jumalaa ja Jeesusta. Paraatissa oli soittokuntia, hevosia, erilaisia kylttejä ja iskulauselakanoita sekä omituisesti koristeltuja ajoneuvoja. Ohikulkijoille jaettiin uskonnollisia lentolehtisiä. Ja kaikilla oli niin mukavaa...


Video: Lapsiparaati sokerin kera

Ei kommentteja: