perjantai 18. huhtikuuta 2008

Aurinko, Kuu ja tähdet

VILLA TUNARI, BOLIVIA

Intiwarayassi (Inti = Aurinko, Wara = Kuu, Yassi = Tähdet) on riippumaton, yksityinen eläinten pelastuskeskus, jolla on kaksi eläinpuistoa; Machia Villa Tunarissa ja Ambua Ari lähellä Santa Cruzia. Tekeillä on kolmas puisto Coroicoon. Toiminta on lähtenyt kahden henkilön, Carloksen ja Nenan, intohimosta eläinten auttamiseen. Heillä on myös orpokoti katulapsille. Toiminta rahoitetaan pääasiassa lahjoituksin.

Eläimiä pelastetaan villieläinkaupustelijoilta ja huonosti hoidetuista eläintarhoista. Toisinaan bolivialaiset tuovat eläimiä puistoon, kun eivät pystykään huolehtimaan torilta ostamastaan oudosta otuksesta. Joskus eläimiä löydetään vahingoittuneena maantieltä tai joku raportoi huonosti kohdellusta eläimestä. Intiwarayassin toimintafilosofiaan kuuluu ottaa kaikki eläimet vastaan ja hoitaa niitä parhaan kykynsä mukaan.

Eläinlääkärit tutkivat kaikki puistoon tuodut eläimet Intiwarayassin klinikalla. Mahdolliset sairaudet tai loukkaantumiset hoidetaan ja eläimet rokotetaan. Klinikan jälkeen apinat ja linnut siirretään omille karanteenialueilleen, jossa ne ovat melko pienissä häkeissä. Vapaaehtoiset hoitavat aluetta siivoten häkit, ruokkien eläimet ja keksien eläimille viihdykettä.

Vastasyntyneitä löytöeläimiä hoidetaan erityisellä huolella 24 tuntia vuorokaudessa. Meidän ollessamme Machia-puistossa siellä oli ainakin pieni puumavauva, jonka tilaa seurattiin jatkuvasti. Lisäksi hoidossa oli vauva-apinoita, -kinkajouta, -vesikilpikonnia ja pikkuinen tayra.

Kokonaisuudessaan Intiwarayassilla kerrottiin olevan noin 1 000 eläintä hoidettavanaan. Tarkkoja tilastoja ei ylläpidetä, koska ne eivät tunnu kiinnostavan ketään. Mielestämme tilastot olisivat ensiarvoisen tärkeitä, jotta tiedetään ja pystytään todistamaan miten eläinten hoitamisessa on onnistuttu. Jokainen eläin kirjataan sen saapuessa, mutta missään ei ole tarkkaa tietoa mitä eläimille sen jälkeen tapahtuu. Kuinka moni vapautetaan luontoon, kuinka moni kuolee syystä tai toisesta, kuinka moni joudutaan pitämään loppuelämänsä hoidossa Intiwarayassissa tai jossain muualla...

Intiwarayassin puistot ovat sen verran laajoja, että niihin pystytään vapauttamaan osa eläimistä. Bolivian valtiolta on vaikea saada lupia vapauttaa eläimiä muualle luontoon. Intiwarayassilaisten mukaan valtion mielestä Boliviassa on liikaa villieläimiä. Machia-puistoon on vapautettu pääasiassa apinoita, kilpikonnia, käärmeitä, tejoneita ja lintuja. Muun muassa puumat, tayrat ja oselotit ovat hankalampia päästää vapaaksi. Uusi Coroicon puisto on rakennettu silmällä pitäen sitä, että Machia-puistossa tällä hetkellä oleva Balu-karhu saisi liikkua siellä vapaana.

Machia-puiston alue on Tunarin kylän omistuksessa. Intiwarayassilla on oikeus käyttää aluetta, mutta he joutuvat neuvottelemaan monista asioista kylän edustajien kanssa. Kylä edellyttää, että turisteilla on pääsy puistoon katsomaan eläimiä. Tämä aiheuttaa välillä ongelmia. Turistit tulevat alueelle infokeskuksen kautta, mutta he eivät aina ota ohjeita kirjaimellisesti. Puistossa on erittäin tärkeää, että kaikki tavarat jätetään infokeskukseen. Nimittäin jos taskussa on jotakin, eläimet (erityisesti apinat) tietävät sen heti ja käyttäytyvät arvaamattomasti. Näimme lukuisia tilanteita, joissa osa turisteista sai pahojakin puremia yrittäessään pitää kiinni tavaroistaan.

Video: Baloo-karhu leikkii liaanilla

Ei kommentteja: