keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Hiekkainen pikkukylä

EL CALAFATE – EL CHALTEN, ARGENTIINA

Lähdimme El Calafatesta El Chalteniin klo 13. Chalten Travelin bussi oli tavallista huonotasoisempi; ei vessaa eikä ilmastointia. Noin 200 kilometrin matka taittui neljässä tunnissa suurimmaksi osaksi hiekkatietä. Puolivälissä oli 20 minuutin pysähdys tuulisen joen rannalla sijaitsevassa kahvilassa. Maisemat olivat tyypillistä Patagoniaa höystettynä ripauksella vuoristoa.

Saapuessamme El Chaltenin laitamille bussi pysähtyi jäätikköalueen kansallispuiston infokeskuksessa (Visitor Centre Park Nacional de Los Glaciares), jossa kaikki osallistuivat 5-10 minuutin tiedotustilaisuuteen. Meille kerrottiin lyhyesti alueen vaellusreiteistä, muistutettiin tuomaan kaikki roskat pois metsistä ja varomaan sytyttämästä metsäpaloa esimerkiksi tupakalla. Saimme myös alueen kartan. Lisäksi meitä kehotettiin raportoimaan, jos näemme huemuleja eli peuraa/hirveä muistuttavia rauhoitettuja metsäneläimiä.

El Chalten sijaitsee kauniissa vuorten ympäröimässä laaksossa, josta pääsee helposti pitkillekin vaellusretkille kansallispuistoalueelle. Kyseessä on enemmänkin kylä kuin kaupunki, jonka kaikki tiet ovat hiekkateitä. Niitä kastellaan iltaisin, koska laaksossa tuulee usein ja paljon ja hiekkaa lentää joka paikkaan.

Chalten Travelin bussi vie matkaajat koko kylän läpi oman matkatoimistonsa Rancho Grande Hostelille. Hostel oli täynnä ja olimme buukanneet jo etukäteen toisen majoituksen. Jouduimme tallustamaan kuumassa auringonpaisteessa pari kilometriä takaisinpäin Hosteria Thiamalulle.

Kirjautuessamme sisään omistaja muisti erään suomalaisen majoittuneen sinne pari kuukautta sitten. Hän etsi kyseisen henkilön nimen. Yllättäen tunnistimme sen. Henkilö oli kotinaapuriemme matkaopas heidän ollessaan Meksikossa vuodenvaihteessa. He antoivat meille kyseisen oppaan nimen ja puhelinnumeron, jos sattuisimme tarvitsemaan apua tai liikkumaan samoilla alueilla kuin hän. Melkoinen yhteensattuma. Yritimme selittää asiaa omistajalle surkealla espanjallamme. Hän ei taatusti saanut kertomuksestamme mitään tolkkua.

Olimme varanneet seuraavalle päivälle pitkän jäätikkövaellusretken Chalten Travelistä El Calafatesta. Suuntasimme ostamaan eväitä retkeä varten. El Chaltenin supermarketit olivat hyvin varautuneet retkeilijöiden tarpeisiin. Tarjolla oli erilaisia välipalapatukoita, rusinoita, pähkinöitä, suklaata, keksejä, suolakeksejä, Gatorade-juomia jne. Poikkesimme vielä erikseen vihanneskauppaan ja leipomoon.

Päivän päivällisruokapaikka:
Ravintolan nimeä emme muista, mutta se sijaitsi Lago del Desierton ja Avenue San Martinin kulmassa. Se näyttää hienostopaikalta, mutta ruoka oli kohtuuhintaista ja hyvää. Merja suosittelee erityisesti valkosipulikeittoa tai spagetti bolognesea ja Tero kasviscannelloneja.

Ei kommentteja: